אחת ההחלטות המורכבות ביותר שיש לקבל בעת פרידה וגירושין נובעת לאופן גידול הילדים, לדברי עו"ד רן רייכמן. הגישה השמרנית עד לשנים האחרונות, תומכת בהורה משמורן אחד, לרוב האם, כשההורה השני הזכאי להסדרי ראייה עם ילדיו ולרוב הוא הנדרש לשלם עבורם דמי מזונות.
יחד עם זאת, עקב שינויים בתפיסת התא המשפחתי לצד תפקידי ההורים וחשיבותם עבור הילדים, השתנתה הגישה במדינות רבות ובהדרגה גם בחברה הישראלית. עו"ד רן רייכמן מציין שמדובר בגישה הדוגלת במשמורת משותפת, שבה שני ההורים הם המשמורנים של הילדים.
מהי משמורת משותפת?
עורך דין רן רייכמן מסביר שמשמורת משותפת כשמה כן היא – משמורת של שני ההורים על ילדיהם. כלומר, נטל גידול הילדים וחינוכם חל על שניהם, ובתוך כך מוענק לילדים קשר הדוק יותר עימם. על פי גישה זו, לילדים יש שני בתים בהם הם גרים באופן שווה יחסית, עם חדר משלהם בכל בית, וכן בגדים, משחקים וחפצים משלהם בכל בית.
במשמורת רגילה לעומת זאת, מציין עו"ד רן רייכמן, הילד גר בבית ההורה המשמורן, ולבית ההורה השני הוא מגיע רק לביקורים. כמו כן, שני ההורים מעורבים בחינוך הילד ובהתנהלות מול מסגרות החינוך, והם האחראים לבריאותו, להעשרתו ולצרכים נוספים שונים. חשוב לציין כי על מנת שמשמורות אלה יצליחו נדרשים שיתוף פעולה ותקשורת טובה בין שני ההורים.
מתי חלה משמורת משותפת?
ראשית מדגיש עורך דין רן רייכמן כי על פי חזקת גיל הרך, ילד קטין יהיה במשמורת אימו עד גיל 6, אף שבעקבות מסקנות ועדת שניט הציעה שרת המשפטים להפחית את הגיל לשנתיים. יש להבין כי משמורת משותפת הנה פסיקה חדשה בחוק הישראלי, וגם כיום אינה מובנת מאליה בעת הליכי גירושין.
למעשה, שופטים רבים עדיין דוגלים ומאמינים בעדיפותה של גישת המשמורת הרגילה. יחד עם זאת, אם שני הצדדים מעוניינים במשמורת משותפת, בית המשפט יבחן כל מקרה לגופו גם במקרים של ילדים קטנים מגיל 6. בחינה זו תוודא כי יש בין ההורים יכולת מלאה לשתף פעולה ושקיימת בניהם הבנה והסכמה הדדית על אופן גידול וחינוך הילדים. בית המשפט בודק כי הסדר של משמורת משותפת אכן ייטיב עם הילדים, ורק אם ימצא לנכון כי זו האפשרות הטובה ביותר, יפסוק בעדה.
כאשר בית המשפט אינו משוכנע, הוא יכריע לטובת משמורת רגילה, גם אם שני ההורים מעוניינים במשמורת משותפת. מעבר לכך, מציין עו"ד רן רייכמן, הורים המעוניינים לקיים מסגרת זו נדרשים להתחייב למגורים סמוכים זה לזה, ולהיות מוכנים בכל עת להיענות לצורכי הילדים.